Omgivning

BILLINGE – i denna lilla by med ca 400 invånare finns i princip allt en turist på besök i Skåne kan önska sig. Eller vad sägs om (Stockamöllan inkluderad) fyra-fem antikaffärer? Här kan både den med tunn som tjock plånbok göra fynd.

Ett antikvariat för bokälskare – Antikvariat Hyltén-Cavallius, Hålegården.
Gamlegård – Skånes äldsta hembygdsmuseum, grundat 1917. 
Den som vill veta hur svenskar - och skåningar i synnerhet, levde på mormors tid gör ett besök här.
Rosor
År 1918 öppnade Fricks legendariska spettkaksbageri. Här kan man passa på att köpa en riktig skånsk spettkaka, gjord enligt tradition och hemligt recept. 
Hos familjen Frick finns också en av Skånes 25 vackraste trädgårdar – en obetalbar upplevelse av rosor, färg, doft och inte minst av – lugn och ro! Tänk att bara få sitta ner och njuta i denna oasernas oas.

Nu kan det vara dags för en god kopp kaffe (om den inte avnjöts i Fricks sommarcafé, öppnat år 2010). Billinge Bageri & Café mitt i byns vägskäl har välkänt gott kaffe med dopp. Konditorn själv – Johnny Andersson – är en ”baddare” på goda bakverk och chokladpraliner som resulterat i både medaljer och tävlingspriser. Med kaffekoppen framför sig minns säkert en och annan sitt 1950-tal i denna miljö.

Nästa sevärdhet utgör Billinge Krukmakeri och Galleri. Här bor och verkar Dennis och Berit Tuvesson, som även är ansvariga för sommarverksamheten på Gamlegård. Lergodsets former och dekorationer har stark prägel av skånsk tradition från 1700-talet och framåt. Lergodsets gula glassyr är här speciellt utmärkande. Det arkitektoniskt vackra galleriet inbjuder den konstintresserade till förstklassiga konstupplevelser/utställningar året runt.

Trumpetarbostället – vid norra utfarten mot Röstånga är ett absolut måste för den som vill se en levande gård från förr. Detta är en av Sveriges första visningsgårdar med anor från 1200-talet. Här bor Lennart Gunnarsson med familj, grisar, höns, gäss, får, getter, hundar, katter mm. Bl a har Lennart Gunnarsson bevarat en stam av den svenska gula ankan, som man trodde var utdöd på 1970-talet.

Matupplevelser finns det gott om i matglada Skåne. Här några förslag för den som väljer vårt B&B som övernattningsställe: Röstånga Gästgiveri (ca 4 km) med sin fantastiska skånska söndagsbuffé/smörgåsbord. I Röstånga finns även populära Stationen – en fröjd för både öga och gom.
I Ljungbyhed finns legendariska Spångens Gästgiveri (14 km), känt för Edward Persson och sitt smörgåsbord. Men mitt emellan Röstånga och Spången ligger Söderåsens nationalpark. Hit söker sig alla med naturen som intresse. Fantastiska vandringsleder i naturskön miljö. Här finns också café och restaurang med gott och personligt kök.
Sillälskaren väljer förstås det lilla personliga Hurva Gästgiveri (ca 20 km). Här kan man frossa i de mest fantastiska sillrätter/inläggningar. Välkomnar gör krögarparet Peter och Kristina Herrmann sedan hela 30 år. Peters "hackebiff" är en välkänd läckerhet.
Bra matställen finns förstås både i natursköna Höör (17 km) och mysiga Eslöv (17 km).
Dörr
Andra sevärdheder inom 30 km radie är slotten BosjöklosterTrolleholmTrollenäs m fl skånska herresäten.

Paddla kanot på Rönne å är en uppskattad naturnära och lockande aktivitet. Här utgår man från Kanotcentralen i Stockamöllan 3 km från Billinge.
Badmöjligheter erbjuds inom behagligt avstånd – och för barnen (men även för den vuxne). Skånes Djurpark i Höör är ett perfekt utflyktsmål. Här finns alla de nordiska djuren representerade, förutom vattenrutschbana, bad och ridning.
Golfbanor (bl a Bosjökloster) och turridning med häst är andra aktiviteter inom närområdet. Här vill man stanna länge och bara njuta...

Regionen bjuder på ett rikt konsert- och teater-liv, hela året om för alla smaker.

Välkommen till Billinge!

 

Klicka här om den övre meny inte visas.